ponedeljek, 20. februar 2017

green go home

GREEN GO HOME /Tomas Vu, Rirkrit Tiravanija /20. 12. 2016 - 08. 02. 2017, MGLC Ljubljana

zgodba GREEN GO HOME je deloma mit in deloma folklora. deloma je tudi nesporazum, do neke meje pa tudi izmislek. etimologija izraza gringo – v Latinski Ameriki razširjenega poimenovanja za tujca z Zahoda – je po mnenju mnogih povezana s frazo »Green go home!« (»Zeleni, pojdite domov!«). med mehiško-ameriško vojno, tako pravi legenda, so bili zeleni plašči pogosto del ameriške uniforme, zato se je fraza »Green go home!« zelo razširila med prebivalstvom. sčasoma naj bi se skrčila v zgolj »Green go!«, iz tega pa je nato nastal gringo.

GREEN GO HOME Tomasa Vuja in Rirkrita Tiravanije je navdihnil uporniški duh, ki prežema vse te zgodbe o izvoru besede. naj bodo te teorije resnične ali ne, uporniška gesta, ki jo predstavljajo, silovito odmeva ne le v Latinski Ameriki, temveč po vsem svetu.

grafike in besedila – grafiti, ki prekrivajo portrete – izvirajo iz skupne instalacije v kolumbijsko-ameriški knjižnici v Bogoti (Kolumbija). provokacija, ki jo vsebuje GREEN GO HOME razgalja podtekst ameriških intervencij in kolonialistične drže do sosedov v Latinski Ameriki: antagonizem, ki je vzel številna življenja in povzročil nemalo konfliktov.

instalacija je z uporniškim duhom uperjena v zavojevalce, kolonialne sile in represivno oblast. vsak lik, upodobljen v portretu, je revolucionaren – in gledalcu se pokaže kot nekdo, ki se loteva stanja, kot ga izraža besedilo grafitov. GREEN GO HOME je zid upornikov in upora.

kustos: Božidar Zrinski (vir: Mglc Lj)



f: Jaka Babnik

vzporedno je potekala tudi akcija na razstavi: tisk majic ali priložnosti za grafični aktivizem!

na voljo je bilo šest motivov, ki se jih je lahko poljubno kombiniralo tudi z aktivističnimi parolami, tiskala pa je
akademska slikarka Nika Rupnik. jz sem si izbrala Clockwork Orange in Davida Bowieja. moja najljubša.


f: telefon ob slabi svetlobi

Ni komentarjev: