ponedeljek, 6. februar 2017

čarobni vrt v rampi /svetlobna gverila/














Čarobni vrt; 6.02. 10.03.2017 /RAMPA Lab, Kersnikova 4, Ljubljana/
odpiralni čas: pon. – tor.: 10.00 – 16.00; sr. – pet.: 10.00 – 20.00


Čarobni vrt je interaktivna svetlobna instalacija, ki s pomočjo zvoka in svetlobe združuje tehnologijo in lepoto narave. svetlobna instalacija, svojevrsten nasad čarobnih gob, je zasnovana v obliki manjše prostorske postavitve iz štirih enot in pa ločene nadzorne konzole*, s pomočjo katere obiskovalci s premikanjem rok vplivajo na zvočno in vizualno podobo postavitve.  

projekt je delo neformalne skupine umetnikov in programerjev iz hrvaškega Pulja imenovane Visualia Group. nekateri člani omenjene skupine so v Pulju ustanovili Festival svetlobe Visualia, kjer je bil projekt tudi prvič predstavljen javnosti, kasneje pa je bil prikazan tudi na nekaterih drugih evropskih festivalih svetlobe.





Čarobni vrt je ob naravnih elementih, kot so rastline in kamenje, poseljen z unikatnimi gobami, izdelanimi iz umetnih smol in opremljenimi z LED-diodami ter skritimi zvočniki. nadzorna konzola je opremljena s senzorji, ki preko programskih orodij omogočajo nadzor nad svetlobno in zvočno podobo vrta, se tako ob interakciji z gledalcem spremeni v živ organizem in ponuja nešteto vizualno-zvočnih kombinacij. domišljena zasnova ponuja vpogled v uporabnost sodobnih tehnoloških orodij pri kreativnih procesih.

pred odprtjem razstave, ki uvaja letošnji program 11. mednarodnega festivala Svetlobna gverila (10. in 9. edicija), je čez vikend potekala dvodnevna delavnica na kateri so avtorji projekta, člani puljske skupine Visualia Group, udeležencem razkrili skrivnosti svojega dela. bilo je veliko otrok, par punc in bilo je zabavno. prvič v lajfu sem lotala ledice.



k
rajšemu uvodnemu predavanju o možnostih uporabe LED-svetil pri svetlobnih instalacijah je sledilo spoznavanje umetnih mas (silikona) in tehnoloških procesov za njihovo praktično uporabo. udeleženci smo se za tem lotili ustvarjanja svetlečih gob iz umetnih mas v katere smo vstavili LED-diode in jih povezali v skupine, ki so tvorile tri manjše vrtove. rezultati delavnice so razstavljeni ob razstavi Čarobni vrt, pejte pogledat!


*nadzorna konzola preko katere obiskovalci s premikanjem rok vplivajo na zvočno in vizualno podobo postavitve

















































tekst o instalaciji vzet iz www.svetlobnagverila.net

1f: svetlobna gverila press
2-7f: Tjaša /Pirate Piška
8-9f: DK
10-15f: svetlobna gverila press
16f: Tjaša /Pirate Piška

1 komentar:

Sabina pravi ...

Noro. Dobro.