petek, 24. februar 2017

twin peaks #inspo 4



veliko sem razmišljala ali je Twin Peaks sploh tema na katero lahko nalepim #inspo nalepko pa sem prišla do zaključka, če skrajšam zgodbo, da lahko. ker je Twin Peaks moja najljubša serija vseh časov in ker me serija na tak ali drugačen način vedno znova močno inspirira. sploh pa, ker je mesec februar tako zelo twinpeakovski, da preprosto ne morem mimo tega.

vsak, ki me vsaj malo pozna, ve, da sem obsedena s Twin Peaksom. da sem obe sezoni gledala že večkrat ter, da imam zadrške glede nove sezone. da pojasnim -na živce mi gredo debate v stilu, da bo nova sezona itak zanič, da bodo s tem pokvarili vse kar so ustvarjalci naredili pred tem, da -vnesi še kakšen svoj razlog-, jz pa -pojma nimam, sanja se mi ne kaj je nastalo pod taktirko scenaristično/režiserskega tandoma Frost-Lynch. pustila se bom presenetit in, če bo slabo, to ne bo uničilo mojega navdušenja nad prvima dvema sezonama in če bo dobro, se tega res veselim. edino kar bi bilo res lahko slabo je, da bi bila nova sezona povprečna, kar pa verjetno ne bo, ker Lynch pač ni povprečen tip.



























trivia -knjiga o Dale Cooperju se na Amazonu prodaja za 48$, kar je res zanimiv podatek, glede na to, da sem jz svojo dobila v aktikvarjatu ob Ljubljanici za 1€ in potem še eno od Jelene in ker nima smisla, da bi imela dve, sem tisto, ki sem jo jz kupila, dala Jeleni, da imava pač vsaka svojo, ok, nima veze; Dnevnik Laure Palmer pa je iz Book Depository /f: Tjaša

zanimivi sta tudi knjigi obeh glavnih likov serije. v knjigi Secret diary of Laura Palmer (Jennifer Lynch, hči Davida Lyncha) spremljamo Laurino življenje od njenega 12. leta pa do njene smrti pri 17-ih. dnevniški zapisi odraščajočega dekleta iz malega mesta so sprva precej nedolžni, a se kmalu spreobrnejo v vrtinec poln skrivnosti, hrepenenja in poželjivosti, vmes je mogoče razbrati tudi namige kdo bi lahko bil njen morilec. //Laura Palmer's story is about a naive freshman having her first kiss to a bad girl experimenting with drugs, sex and the occult.//

The Autobiography of F.B.I. Special Agent Dale Cooper (avtor Scott Frost, brat ustvarjalca serije Marka Frosta) se konča tam, kjer se serija začne, to je 24. februarja 1987, ko se agent Cooper pripelje v Twin Peaks. Dale je bil star 13 let, ko je za božično darilo leta 1967 dobil diktafon (posnetki iz diktafona so na voljo tudi v obliki audio knjige, ki jo bere nihče drug kot agent Cooper in je na posluh tukaj) a kdo je Diane? piše v knjigi.


samo za informacijo: najprej je bila serija, med prvo in drugo sezono knjiga o Lauri, nato knjiga o Cooperju in šele nato film. še preden pa kratek zapis in veliko fotk posvetim seriji Twin Peaks, seveda ne morem mimo kultne melodije s katero se prične uvodna špica vsake epizode omenjene serije.

o Angelu Badalamentiju, ki je napisal glasbo za serijo in film, sem nekaj malega napisala že v objavi  #inspo 3, pa vendar se mi zdi prav, da ga omenim še enkrat. kako je muzika nastala ter kako zelo sta bila z Lyncem povezana si lahko pogledaš tukaj ali pa poslušaš kar cel Twin Peaks Soundtrack, kjer nas v mistični svet malega mesta popelje tudi odličen vokal Julee Cruise. Badalamenti je leta 1991 za Twin Peaks Theme prejel Grammyja za Best Pop Instrumental Performance.


Twin Peaks (TV nadaljevanka, 1990–1991, 2 sezoni)

Pete Martell med ribarjenjem odkrije golo truplo zavito v plastiko in takoj pokliče lokalnega šerifa Harrya S. Trumana, mrliški oglednik in lokalni zdravnik Dr. Will Hayward pa takoj spozna, da gre za homecoming queen Lauro Palmer, najboljšo prijateljico njegove hčerke Donne. na pomoč pokličejo posebnega FBI agenta Dale Cooperja, ki pod Laurinim nohtom najde črko "R". Cooper takoj obvesti vse prisotne, da se ta črka ujema s podpisom morilca, ki je preteklo leto že umoril dekle v Washingtonu ter da ta dokaz kaže, da morilec živi v ​​Twin Peaks.

kmalu odkrijejo, da je Laura živela dvojno življenje; da je varala svojega fanta Bobbyja Briggsa z bikerjem Jamesom Hurleyjem, da
je bila zasvojena s kokainom, da se je preživljala kot prostitutka ter da se je zapletla z Leom Johnsonom in preprodajalcem mamil Jacques Renaultjem.

medtem se življenje v malem podeželjskem mestu odvija dalje, prav tako zgodbe posameznih likov. teh je v tej seriji res veliko in vsak od njih je poseben karakter. v tem zanosu navdušenja nad serijo bi rada delila vse njihove podrobnosti, pa se mi zdi, da je tega preveč, da to lahko stlačim v ta format. hkrati pa se mi zdi, da če tega ne naredim, da jim delam krivico, zato je res najbolje, da serijo pogledaš (če še nisi) in se na lastne oči prepričaš zakaj so ti karakterji tako dobri ter spoznaš njihove večplastne osebnosti in zgodbe (če si, potem veš o čem govorim).







Cooper večkrat v svojih lucidnih sanjah srečuje like, ki mu pomagajo pri razreševanju skrivnosti glede umora Laure Palmer.
enkrat k njemu v sanjah pristopi enoroki Mike, ki mu pove, da je Laurin morilec
človek z dolgimi sivimi lasmi po imenu Bob. Cooper se nato desetletja starejši skupaj z Lauro in moškim, ki mu pravijo The Man from Another Place znajde v (slavni) sobi z rdečo zaveso. naslednje jutro Cooper pove Trumanu, da če mu bo uspelo razvozlat sanje, bo izvedel kdo je ubil Lauro.

med raziskovanjem izvora Boba in skrivnosti temnih okoliških gozdov Twin Peaksa Cooper izve za obstoj White Lodge in Black Lodge, dveh dodatnih dimenzij v katere se lahko vstopi nekje v gozdu. Cooper tudi odkrije, da Giant, Man From Another Place in Bob prihajajo iz ene od teh dveh dimenzij, medtem slednji že nemirno išče novega gostitelja.










!SPOILER ALERT!
nekaj časa po vstopu v Lodge se Cooper in Annie spet pojavita nazaj v gozdu. odkrije ju šerif Truman, ki je čakal na njimu od kar je videl kako je Cooper izginil. Annie odpeljejo v bolnišnico, Cooperjeve poškodbe pa niso tako velike, zato je dovolj, da ga dr. Hayward zdravi v njegovi sobi v Great Northern Hotelu. ko si Cooper opomore, se odpravi v kopalnico, da si umije zobe. ko vstopi v kopalnico in se pogleda v ogledalo, v svojem odsevu vidi Boba. tukaj se serija konča.
































 

Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj (Twin Peaks: Fire Walk with Me, 1992) služi kot predzgodba kultne nadaljevanke, premiero pa je doživel na filmskem festivalu v Cannesu in bil deležen mnogih negativnih kritik na račun zmedene strukture zgodbe in pretirano mračnega vzdušja, finančno je bil uspešen le na Japonskem, kjer je postal velik hit.

film se osredotoči na ozadje preiskave skrivnostnega umora Terese Banks ter zadnje dni srednješolke Laure Palmer. primer Banks preiskujeta agenta FBI Sam Stanley (Kiefer Sutherland) in Chester Desmond (Chris Isaak), ki je po spletu čudnih dogodkov kmalu razglašen za pogrešanega.

nenavadne stvari se dogajajo tudi na uradu FBI v Philadelphiji; agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) svojemu nadrejenemu Gordonu Coleu (David Lynch) zaupa podrobnosti svojih bizarnih sanj, medtem pa se v pisarni iznenada pojavi že dolgo pogrešani agent Phillip Jeffries (David Bowie) in po nekaj trenutkih ponovno izgine.

umor Terese Banks in izginotje agenta Desmonda ostaneta nerazrešena, Cooper pa je prepričan, da bo Teresin morilec kmalu ponovno udaril. zgodba se nato nadaljuje eno leto kasneje v mestecu Twin Peaks, kjer spremljamo zadnji teden v življenju Laure Palmer (Sheryl Lee).

kaj se je zares dogajalo v odmaknjeni gozdni koči, kjer se Laura skupaj s svojo prijateljico Ronnete in preprodajalci mamil prepušča drogiraju in orgijam ter kdo je Laurino truplo zavil v plastiko?
odgovori na vsa vprašanje se skrivajo v celovečernem filmu in seriji Twin Peaks.





David Lynch - The Pink Room (Twin Peaks: Fire Walk With Me) (HD) from K7vn on Vimeo.


kot že omenjeno, se Twin Peaks letos vrača na male zaslone, tokrat v produkciji tv mreže Show Time. najboljša novica pri vsem tem pa je sigurno ta, da je Lynch režiral celotno sezono in ne samo nekaj delov kot je bilo sprva predvideno, prav tako se je k seriji vrnil co-scenarist Mark Frost.

vrnili so so tudi skoraj vsi člani dosedanje ekipe, razen Michaela Ontkeana, ki je igral šerifa Harryja S. Trumana, ki se ni vrnil zaradi neznanih razlogov. žal so nas v tem in preteklem letu zapustili Dr. Will Hayward (Warren Frost, oče Marka Frosta), Agent Albert (Miguel Ferrer) ter  Log Lady (Catherine E. Coulson), ki nas v napovedniku za serijo sprašuje Can a Demon be pretty?, vse pa bomo lahko še videli v nekaj delih tretje sezone.

v novi sezoni bo tudi precej novih obrazov, med drugimi Monica Bellucci, Laura Dern (Blue Velvet, Wild at Heart, Inland Empire), Naomi Watts (Mulholland Dr.), Trent Reznor in Robin Finck iz benda Nine Inch Nails, Eddie Vedder iz Pearl Jam in Sky Ferreira, več o igralski zasedbi pa tukaj.

melodija uvodne špice, obnovi serije in filma ter nalepljenje fotke so res samo male kaplje v morje,
za vse ostalo kar ponuja čudovit svet Twin Peaksa pa res toplo priporočam ogled serije!


NAJ SE ODŠTEVANJE PRIČNE!






















p.s. ne pozabi: every day, once a day, give yourself a present!

Ni komentarjev: