ponedeljek, 2. januar 2017

Animateka '16 /Kinodvor


















zdaj že osem let korakam skupaj s festivalom animiranega filma Animateka in skrbim za ureditev Kinodvora (več o preteklih letih pod oznako: Animateka), ki je glavno festivalsko prizorišče, za postavitev razstav (letos kar na štirih prizoriščih: Kinodvor.Galerija in Slovenska Kinoteka, Moderna Galerija, DLUL) in festivalski butik s knjigami in dvdji slovenskih in tujih avtorjev, zato lahko rečem, da so nekatere stvari že dodobra utečene in marsikatera pot že tisočrat prehojena, pa vendar je to festival, ki vedno preseneti, s katerim rastem in se razvijam, festival, ki vedno znova prinaša nove izkušnje ter nova spoznanja in poznanstva. (uf! dolg stavek, jbg) tako, da, če v eni sapi trdim, da so nekatere stvari že kar stalnica, lahko hkrati mirno trdim, da s tem festivalom nikoli ni dolgčas in stvari, ki jih delam nikoli ne bodo dolgočasne, ne glede na to koliko let že prijateljujemo. to je to! definitivno.

letos sem na primer prvič delala z UV barvami in lučmi. barve same po sebi niso nič posebnega in so po teksturi precej podobne ostalim tekočim barvam, vendar je moment, ko nad njimi prižgeš UV luči precej magičen. ja, res je! in mislim, da je šlo za sinhron vzklik celotne ekipe: waaw! (sploh, ker nismo naredili niti ena probe, ampak to so že čist preveč insajderske informacije, hehe)

hobotnica, meduza in velika riba s tisoč mehurčki so letos vabile obiskovalce in avtorje na 13. (srečno) Animateko 2016 in čeprav je mogoče podnevi kavarna delovala precej preprosto, je svojo moč dobila ponoči in noč je pozimi že ob 16:16!



Animatečni butik je ena taka res fina stvar, ampak po mojem mnenju kar malo prezrta (ustavi sad face)! toliko zanimivih knjig po tako ugodnih cenah in paketih ne dobiš nikjer! pa vendar je zanimanje za te stvari nekje povprečno žalostno. kaj so razlogi? kdo bi vedel. vsak ima svojega. 

že kar stalnica so knjige založbe 2koluta in Stripburger, najboljši del pa so stvari, ki jih na festival in naprodaj prinesejo najrazličnejši avtorji. od zavijalnega papirja, originalnih ilustracij različnih formatov, majic, kartic do koledarjev.

mimogrede! moja forever najljubša knjiga iz butika je Persepolis (pri Buči najdeš slovenski prevod). grafična novela, ki je bila kasneje adaptirana tudi v celovečerni animirani film (prikazan tudi na Animateki leta 2007) govori avtobiografsko zgodbo o Marjane Satrapi, mlademu dekletu, ki odrašča v času iranske revolucije. nujno za prebrat, nujno za pogledat, jz sem oboje že vsak parkrat.


stalnica festivala pa je tudi festivalska žirija. tekmovalni program 13. edicije so budno spremljali Sarah Saidan, Paul Bush, Chris Landreth, Mauro Carraro in Joni Männistö (rezidenčni umetnik) in si med drugim izbrali tudi vsak svoj najljubši kratki animirani film in skupaj podelili veliko nagrado mednarodne žirije Stadionshop, tokrat filmu Črnina / Czern / Black Tomaszu Popakulu.

opozorilo! klik na naslov animiranega filma je klik na trejler

Velika nagrada mednarodne žirije Stadionshop
Tomasz Popakul (Tomasz Popakul)
Poljska, Japonska, 2016, HD, 14:5

Nagrada Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici
za najboljši evropski študentski animirani film
Jan Saska (FAMU Praga)
Češka, 2015, HD, 5:43

HOPIN nagrada občinstva
Špela Čadež (Finta, RTV Slovenija, Bonobostudio)
Slovenija, Hrvaška, 2016, 8:46

:D'SAF! nagrada otroške žirije za najboljši film v programu Slon
Naghmeh Farzaneh, ZDA, 2016, 4:41

Posebna omemba študentske žirije
Victoria Musci (La Poudriere)
Francija, 2015, HD, 4:10

Posebne omembe strokovne žirije
 
Sarah Saidan:
Marta Pajek (Animoon)
Poljska, 2016, HD, 14:40

Paul Bush:
Petra Zlonoga (Kinoklub Zagreb)
Hrvaška, 2016, HD, 4:32

Chris Landreth:
Veljko Popović (Lemonade 3d, Krupni kadar)
Hrvaška, 2015, HD, 13:25

Joni Männistö:
Špela Čadež (Finta, RTV Slovenija, Bonobostudio)
Slovenija, Hrvaška, 2016, 8:46

Mauro Carraro:
Marko Dješka (Zagreb film)
Hrvaška, 2016, HD, 12:11


intervjuje z različnimi ustvarjalci, med drugim tudi nagrajenih, si lahko ogledaš na youtubu.


2 komentarja:

Sabina pravi ...

Dobrih reči je lahko več, a ne?!

Pirate Piška pravi ...

odgovor na to vprašanje je nič manj kot seveda!