sreda, 28. december 2016

Björk #inspo 2

Björk nenehno in dosledno izziva status quo in premika meje mogočega v glasbi, umetnosti in tehnologiji.
ravno zato je tudi moja najljubša. ker gre čez rob in gleda v vesolje. 


kljub poznavanju njenega dela sem ob pisanju tega posta padla v vrtinec, ki je po plasteh ponujal še zanimivejša odkritja ter še poglobil mojo fascinacijo nad tem genialnim bitjem. ves njen svet bi želela približati tistim, ki je ne poznajo, a so khrati dovolj odprti, da jo sprejmejo medse. velik je ta njen svet in blog post definitivno premajhen, da bi se ga dalo stlačit tukaj noter. ampak en košček se bo zagotovo dalo. 

veš čas med pripravo objave sem se spraševala kje začeti? po razmisleku je moj plan tak: začela bom na začetku -pri diskografiji (logično) in nadaljevala -z enim izmed mojih najbljubših albumom (emotivno). potem pa naprej in okrog njenega vesolja. lahko tudi z Björk A-Z.


Björk (1977) / prvi uradno izdani album (pri 12-ih letih)
Debut (1993); singli Human Behaviour / Big Time Sensuality / Violently Happy / Venus as a Boy 
Post (1995; singli / Army of Me / Isobel / It's Oh So Quiet / Possibly Maybe / Hyperballad
Homogenic (1997); singli Jóga / Bachelorette / Hunter
Vespertine (2001); singli Hidden Place / It's in Our Hands
Medúlla (2004); singli Triumph of a Heart / Oceania
Volta (2007); singli Earth Intruders / Declare Independence / Wanderlust / Vertebrae
Biophilia (2011); singli Virus / Mutual Core / Moon / Crystalline; več v nadaljevanju
Vulnicura (2015); več v nadaljevanju


BIOPHILIA (2011)
 
sedmi album (če štejemo od Debut naprej) je name naredil največji vtis. čeprav so mi vsi albumu precej ljubi in se na vsakem najdejo komadi, ki so mi več kot pisani na kožo, mi je ta zaradi povezave z vesoljem in naravo ter celotne konceptualne zasnove najbližje. komadi so grajeni tako kot so grajeni kristali in melodije tako kot čustva v nas in okoli nas. moja Biophilia je na vinilu.

Bjork | Moon | Biophilia from Edeenarys Bjarkason on Vimeo.

Björk je šla s tem albumom še korak dlje v sami zasnovi in gradnji inštrumentov, ki so bili po večini izdelani po naročilu ter v povezovi tehnologije z naravo. ves ta kozmični svet in proces nastajanja je zabeležen tudi na parih nosilcih slike in mobilnih aplikacijah.

When Björk Met Attenborough (2013) je dokumentarni televizijski film pripoveduje zgodbo o srečanju med islandsko glasbenico Björk in angleškim naravoslovcem Davidom Attenboroughom ter kako razpravljata o naravi glasbe in povezavami med glasbo, naravo in tehnologijo, hkrati pa sledi Björk na pripravah na njeno Biophilia turnejo, skupaj z vajami in snemanji v studiu. dokumentarec je delno posnet tudi v Prirodoslovnem muzeju v Londonu (pretekli #inspo je prav iz tuki).
album Biophilia je izšel tudi kot aplikacija, kjer se na enem mestu zlijejo naravni elementi z muzikologijo, narator pa je seveda nihče drug kot eden in edini g. Attenborough.


björk: full biophilia app suite from Björk on Vimeo.


obstaja pa tudi dokumentarec o nastajanju omenjenega albuma ter koncertni posnetek Biophilia Live iz Londona. včasih je bil koncert dostopen na youtubu (še vedno se najde kakšen video iz tega koncerta, kot npr. za Crystalline ali Mutual core), vendar je zdaj potrebno za njega nekaj malega plačat. ampak se splača. res se splača. bil je tudi na velikem platnu v Kino Šiški, kar je bilo nepozabno za videt, seveda pa je najbolje vse to doživet v živo. tudi to enkrat.


Björk in “Biophilia Live” from NOWNESS on Vimeo.


björk - crystalline from Björk on Vimeo.


VULNICURA (2015)

Vulnicura je devet studijski album, ki velja za njeno najbolj čustveno delo. album pripoveduje zgodbo, ki zajema čas pred in po razhodu z ameriškim sodobnim umetnikom Matthewov Barneyom.

izzid albuma je bil sprva predviden v marcu 2015, skupaj s knjigo Björk: Archives in razstavo v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku, vendar je njena založba One Little Indian digitalno verzijo, zaradi internetnega leaka, na svoji strani objavila že dva meseca prej. kljub temu, da zaradi neljubega dogodka ni bilo izdanega nobenega uradnega singla za promocijo albuma, je Björk z različnimi avtorji ustvarila niz inovativnih glasbenih videospotov, ki se s pomočjo navidezne resničnosti povezujejo v celoto v razstavi Björk Digital.

Black Lake
/režija
Andrew Thomas Huang;
premiera v MoMI marca 2015, prvič javno prikazan na
Dazed Digital jun 2015 /zakulisje nastajanja

težko je najti besede, ko govorimo o srčnih bolečinah, kaj šele, da to poskusimo upodobiti vizualno - ravno zaradi tega se je video Black Lake dotaknil mnogih. video, ki je bil posnet v Islandiji v treh dneh, je ustvaril Andrew Thomas Huang s pomočjo studia za vizualne učinke Wolf & Crow, upodoblja Björk, ki si v islandski jami, ki deluje kot prispodoba za v maternico, počasi utira svojo pot skozi črnino v zunanji svet.


Bjork Vulnicura Black Lake from Lok Lau on Vimeo.
Stonemilker
/režija
Andrew Thomas Huang;
premiera
v MoMI PS1 marca 2015,
prvič javno prikazan na Youtubu jun 2015

360-stopinjski videospot deluje kot virtualno realna izkušnja, posnet pa je bil na lokaciji v Islandiji.
Lionsong
/režija Inez & Vinoodh
video presenečenja v MoMI marca 2015, prvič javno prikazan na Noisey 
(video za omenjeno pesem je nastal spontano med fotošutingom za album Vulnicura)


björk: lionsong (vulnicura strings) from björk chile on Vimeo.

Family
/režija Andrew Thomas Huang, Björk in James Merry; 

marec 2015, video je bil na ogled samo na razstavi Bjork Digital

svetovno premiero je videospot doživel v Montrealu v Kanadi, izdelan pa je bil po naročilu multidisciplinarno umetniške in kulture organizacije Phi in Red Bull Music Academy.  

Family je interaktivna zgodba o ženski, ki potuje skozi islandsko pokrajino da pozdravi svoje zlomljeno srce in doseže transformacijo. režijske vajeti je zopet prevzel Andrew Thomas Huang usmerjena, vendar tokrat v sodelovanju z Björk in Jamesom Merryem. omenjeni video je osrednji del VR antologije za album Vulnicura, saj povzema celoten čustveni lok Björkine poti od obupa do spet najdene moči

Björk se je vrnila nazaj Huangu, saj je čutila, da kar je bilo prikazano v videu Black Lake, je samo 50% njene zgodbe ter da je ostalih 50% veliko bolj pozitivna izkušnja, ki jo je doživela po izzidu omenjenega videa in zato bi rada delila tudi ta del zgodbe.
 
cel VR video je bil na ogled samo na razstavi Bjork Digital, del videa pa so uporabili za "moving album cover", ki so ga na spletu premierno prikazali na dan fizičnega izzida albuma.


Björk - Vulnicura Moving Album Cover ("Family") from Andrew Thomas Huang on Vimeo.
Mouth Mantra
/režija Jesse Kanda

izdan dec 2015 /zakulisje nastajanja

360-stopinjski videospot Mouth Mantra je bil posnet v pevkinih ustih -ali bolj natančno rečeno v kalupu, ki je bil izdelan po odtisu njenih ust. režiser in avtor Jesse Kanda je za video porabil nekje med 900 do 1000 ur za računalnikom, k temu pa ne smemo pozabimo prišteti še ure za izdelavo in barvanje modela ust, ki ga je bilo potrebno povečati na velikost, ki je bila primerna za 12 kamer ter mehaničnega robota, ki je odpiral usta in premikal jezik.


björk: mouth mantra (vulnicura strings) from björk chile on Vimeo.
Notget
/režija
Nick Thornton Jones in Warren Du Preez;  

premiera v Sydneyu, Avstraliji junija 2016, 2D digitalizacija v procesu /zakulisje nastajanja

videospot Notget VR, ki sta ga režirala Warren du Prees in Nick Thornton Jones, je premiero doživel na Japonskem. Björk kot digitalno bitje (vešča) v tem videu nosi maske, ki jih je tudi za ta video James Merry.


 
Bjork - NotGet from Tony Dominguez on Vimeo.


Quicksand VR /do sedaj na ogled samo na razstavi Bjork Digital,
live iz razstave v Londonu, spodnji fotografiji sta del performansa na razstavi v Tokiu


v tesnem sodelovanju z Dentsu Lab Tokio je Björk video za pesem Quicksand VR posnelav živo pred občinstvom. live koncert iz turneje Vulnicura


RETROSPEKTIVNA RAZSTAVA V MoMI, NY in Björk: Digital razstave, ki so sledile po svetu

s preprostim naslovom Björk je pevka lanskega leta 2015 v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku odprta zelo posebno retrospektivno razstavo, ki je zajemala pregled njene solo kariere. na ogled so postavili video posnetke, kostume, glasbo in fotografije ter med njimi tudi dela, ki so rezultat sodelovanja s široko množico fascinantnih umetnikov, ki so delali z Björk v zadnjih dveh desetletjih.

na otvoritvi razstave
je bil premierno prikazan 10 minutni video za pesem Black Lake.


po New Yorku je sledil Sydney, Tokyo, London (digitalni avatar, ki napoveduje odprtje razstave) in nato Montreal, z vsakim prizoriščem pa je razstava rastla in pridobivala na (VR) videospotih, ki so bili naknadno dodani v program. v nadaljevanju sledi pregled stvari, ki so bile na ogled po New Yorku.

VR
videi
/STONEMILKER VR /BLACK LAKE /MOUTH MANTRA VR /NOTGET VR /QUICKSAND VR /FAMILY VR /v razburljivem digitalnem središču lahko obiskovalci raziskujejo navidezno resničnost video posnetkov iz Björkinega zadnjega albuma Vulnicuraznotraj tega sveta uporabniki lahko dostopajo do videospotov Mouth Mantra režiserja Jesseja Kanda, Stonemilker režiserja Andrew Thomas Huang in Notget, ki je delo tandema Warren du Preez in Nick Thornton Jones.

BIOPHILIA /interaktivni izobraževalni prostor, ki predstavlja inovativne aplikacije in po meri izdelana glasbila iz albuma Biophilia (te si lahko ogledaš tudi tukaj ali tukaj), spodbuja uporabnike, da se potopijo v raziskovanje muzikologije, znanosti in tehnologije.

KINO /program v kinu je sestavljen iz pevkinih prelomnih glasbenih spotov,
nekateri izmed njih so bili tudi predelani, da lahko nudijo kar se da edinstveno kinematografsko izkušnjo.


vsekakor pa se je nujno potrebno ozreti tudi nazaj in pogledati vsaj kakšen košček iz njenega ustvarjalnega opusa. ali pa vsaj kakšen live koncert. ali pa vsaj fotografije iz mnogih sodelovanj z različnimi umetniki ali iz koncertov; vsa ta scenografija in kostumografija, ki dodata še zadnjo piko na i njeni celotni glasbeni produkciji. vsi njeni videospoti pripovedujejo svojo zgodbo in noben ni narejen naključno, vsi so del širše slike albuma ali sporočila, ki ga ta podaja. to kar dela Björk je več kot genialno, saj gre za prefinjen preplet tehnologije, narave in globoke čustvene izpovedi ne glede na tematiko. te Björk obravnava zelo resno, obenem pa v svoja dela vnaša otroško naivnost in radovednost. to je tisto kar jo dela unikatno.


Bjork - Declare Independence from One Little Indian Records on Vimeo.

komad Declare Independence je izšel kot tretji singl iz njenega sedmega studijskega albuma Volta leta 2008. besedilo pesmi je namenjeno Ferskim otokom in Grenlandiji, ki se nahajata znotraj Kraljevine Danske in severozahodno od Islandije, kjer domuje Björk.

izvajanje pesmi je dvignilo precej prahu, med drugim v Šanghaju, ko je Björk po koncertu izrazila podporo Tibetu (Free Tibet!), ko pa je v Tokiju javno izrazila podporo samostojnemu Kosovu, so Srbi njen napovedan koncert na Exitu 2008 prepovedali.

Björk je tudi velika zagovornica za varovanje okolja in ozaveščanje o globalnem segrevanju, odločno nasprotuje in vzpodbuja tudi k dialogu proti seksizmu v glasbeni industriji.

(odlomek iz njenega nedavnega odprtega pisma) "...women in music are allowed to be singer songwriters singing about their boyfriends . if they change the subject matter to atoms , galaxies , activism , nerdy math beat editing or anything else than being performers singing about their loved ones they get criticized : journalists feel there is just something missing ... as if our only lingo is emo ... i made volta and biophilia conscious of the fact that these were not subjects females usually write about . i felt i had earned it . on the activist volta i sang about pregnant suicide bombers and for the independence of faroe islands and greenland . on the pedagogic biophilia i sang about galaxies and atoms but it wasnt until vulnicura where i shared a heartbreak i got full acceptance from the media . men are allowed to go from subject to subject , do sci fi , period pieces , be slapstick and humorous , be music nerds getting lost in sculpting soundscapes but not women . if we dont cut our chest open and bleed about the men and children in our lives we are cheating our audience ." (celotno odprto pismo)
Triumph of a Heart je drugi singel z albuma Medúlla, režiral pa ga je Spike Jonze
ki se je podpisal tudi pod It's Oh So Quiet in  It's in Our Hands.

da ne pozabim -omeniti je treba še odličen film Plesalka v temi (Dancer in the Dark, 2000) režiserja Larsa Von Trierja (odličen kombo!), ki je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Cannesu leta 2000 in je prejel zlato palmo, skupaj z nagrado za najboljšo igralko za Björk. pesem I've Seen It All (verzija s Thomom Yorkeom, Radiohead) je bila nominirana tudi za oskarja za najboljšo pesem, Björk pa je tistega leta na Oskarjih presenetila s svojo slavno labodjo obleko.

(na tem mestu še (ne)umestno priporočilo za branje knjige Trier o Von Trierju;
ankciozna knjiga, ki včasih zaradi absurdnosti razmer tudi nasmeje
za konec pa še to -leto 2016 na blogu zaključujem z Björk, ki je brezpogojno bitje, ki mi nudi največ inspiracije in zagona za ustvarjanje (vsak po svoje, jz s tem postom, Björk pa z DJ set [VR] v Houstan, Texasu).

srečno 2017! naj bo navdiha in ljubezni polno


p.s. 11 legends offer wisdom on how they made it (v tem članku se skriva tudi #inspo namig za naslednji mesec)
Björk: “Maybe some things won’t be immaculate, but it will push you out of the comfort zone. Looking at my favourite music, I really love albums where there were two or three songs that are amazing, but wouldn’t have happened unless the person had gone to that particular place and did seven OK songs, but three magic ones.” (taken from the SS 2016 issue of AnOther)

p.s.s. aja, a sem povedala, da sem bila v Londonu, ko je bila razstava od Björk? da nisem kart kupila že prej in je bila razstava razprodana? aja, nisem? no, sej tudi ne bom. še vedno prebolevam.

Ni komentarjev: