sobota, 10. maj 2014

knjigobežnice


pretekli mesec sva  po načrtu Handmade in Moste izdelala eno knjigobežnico za Kinodvor, eno pa sva izdelala tudi za Delavnico, slednjo neomejeno samo na knjige, temveč namenjeni tudi za izmenjavo muzike in filmov.

o knjigobežnicah sta Klara in Klemen iz Handmade in Moste zapisala tole: “Knjigobežnice so slovenska podružnica širše iniciative “Little free library“, ki spodbuja ljudi k branju in medsebojnem izmenjevanju knjig. To poteka tako, da so na javnih mestih postavljene manjše knjižne omarice, ki jih bralci uporabljajo po principu: oddaj eno, vzemi eno.”

projekt izmenjave knjig knjigobežnice lahko spremljaš na njihovi uradni facebuk strani ali pa na zemljevidu preveriš kje je tebi najbližja, oz. še boljše, da kar izdelaš hiško ali dve in se s svojim krajem postaviš na omenjeni zemljevid.

čeprav opažam, da trenutno te mini hiške za knjige rastejo kot gobe po dežju in jih je moč zaslediti na različnih koncih Slovenije, sem med brskanjem  po spletu naletela na eno veliko nebulozo, MOL bravo!
sicer je to članek iz leta 2013 in se je od takrat situacija že spremenila, so take poteze definitivno dva koraka nazaj, namesto enega naprej.

iz prve roke lahko rečem, da je izdelava knjigobežnice res enostavna, ne zahteva predhodnega znanja, navodila so jasna, material pa dobavljiv v vseh trgovinah za dom in hobi program.

nacrti.zip: kosovnica lesenih delov, načrt za laserski izrez vratc, navodila za izdelavo


(grafika na spodnji fotografiji je last Handmade in Moste)

na prvih treh fotografijah je knjigobežnica s pleksi vratci izdelana za Kinodvor

na spodnjih fotkah pa knjigobežnica v delavnici, pod na novo urejenim placom za fanzine

2 komentarja:

Sabina pravi ...

Dobraaaaaaa!

Sabina pravi ...
Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.