ponedeljek, 20. marec 2017

zini! zines.


MGLC z razstavo o zinih nadaljuje niz razstav v katerih se osredotoča na različne fenomene tiskane produkcije. tiskani zini so obstali kljub sodobnim informacijskim tehnologijam, v današnjem času pa se pojavljajo z novimi, avtorskimi vsebinami, saj avtorjem omogočajo večjo neodvisnost in hitrost v kreiranju ter ohranjajo občutek efemernosti in osebnega. razstava je zasnovana kot aktualna predstavitev produkcije umetniških zinov, njene diferenciacije in mreženja med ustvarjalci.

/razstaljajo/ Beli sladoled, freštreš, LEALUDVIK, Leon Zuodar, Marko K. Gavez, Matjaž Wenzel & Rene Maurin,
Mina Fina, Nejc Korenič, Nevena Aleksovski, Nez Pez, Simon Kocjančič, Tadej Vaukman, Zoran Pungerčar
/kustosa razstave/ Lara Plavčak in Božidar Zrinski

/kaj je zin?/ zin je okrajšava besede fanzin, ki prihaja iz izraza fan magazine. oznaka fanzin je skovanka, nastala iz angleških besed fan (ljubitelj, oboževalec) in magazine (revija). zini so knjižice, največkrat samozaložniške naredi sam publikacije, ki nastajajo v majhnih nakladah in z nizkimi produkcijskimi stroški.

/umetniški zin/ je izrazito avtorsko delo poljubne velikosti in oblike, ki ostaja v formatih knjige, svojo motiviranost najde v estetski zasnovi in komunikaciji skozi likovni izraz, avtor sam pa ga opredeljuje kot zin. privlačnost zina ostaja v njegovi taktilnosti, preprostosti in obvladljivosti, omogoča pa tudi večjo svobodo eksperimentiranja in hitrost v produkciji. avtorji z zini izražajo in gradijo svojo individualno in kolektivno identiteto, kar je ena od zgodovinskih značilnosti (fan)zinov. zini so tudi danes ustvarjeni v duhu do-it-yourself ali do-it-with-others principov. prevladujoče vrednote ostajajo ustvarjalnost, neodvisnost, neprofitnost, povezovanje in komunikacija

(kopi pejst, ker sama ne bi znala boljš napisat)


Simon Kocjančič (več o avtorju klik na link)


Beli Sladoled (več o tandemu klik na link)



Nez Pez (več o avtorici klik na link)


TREŠTREŠ (več o kolektivu klik na link)


LEALUDVIK (več o tandumu klik na link)


Tadej Vaukman (več o avtorjuju klik na link)



Nejc Korenič (več o avtorju klik na link)




Nevena Aleksovski
(več o avtorici klik na link)










































f: Tjaša Telefon

Ni komentarjev: