ponedeljek, 2. januar 2017

Animateka '16 /Dušan Kastelic razstava



prvo samostojno razstavo domačega striparja, ilustratorja in animatorja Dušana Kastelica smo lahko dočakali šele ob njegovem abrahamu, otvoritev z vodstvom po razstavi je potekala prvo nedeljo v decembru v Moderni galeriji. avtor je togemu in uradnemu naslovu pregledne razstave hudomušno dodal še: "ali kako sem zapravil svojih prvih 50 let" (4.–11. december 2016).

kot pove že naslov, je razstava zaobjemala dosedanje ustvarjanje Dušana Kastelica na področju stripa, ilustracije in animiranega filma. avtor je širši publiki znan po stripih Partizani ter Mat, fotr, mulc in animiranih filmih kot sta
Čikorja an' kafe in Perkmandeljc.




o Dušanu Kastelicu:
rodijo ga v rudarskem mestu sredi Slovenije. Že zgodaj je bilo jasno, da ne bo postal rudar, kakor je velevala družinska tradicija. kot bolehno dete je v glavnem doma bral in risal. prve stripe mu objavijo v srednji šoli, med študijem na pedagoški akademiji pa se že preživlja z ilustriranjem. po študiju se zaposli kot učitelj v osnovni šoli. kmalu ugotovi, da je to preveč resen in odgovoren poklic, zato od tam pobegne ter se popolnoma posveti stripom in ilustraciji, saj se mu zdi, da tam ne more narediti velike škode. v naslednjih letih objavlja v vseh slovenskih revijah, ki dajo kaj nase. največ v Mladini, kjer mu v osemdesetih objavijo tudi odmevna stripa Partizani in Afera JBTZ. na stara leta (po štiridesetem) ga začnejo zanimati animirani filmi. njegovi filmi so bili predvajani na več kot 200 festivalih, zanje pa je prejel 20 nagrad doma in v tujini.

ob pogledu na spodnje fotke ne morem mimo tega kako smo na 12. Animateki stene oblačili v črno
za to razstavo pa so stene ostale bele, ena tudi na sveže prepleskana.






















































f: moj telefon




f: Katja Goljat in Andrej Firm

Ni komentarjev: