ponedeljek, 28. december 2015

Podoba-Glasba x Liffe '15

MEDNARODNI TEKMOVALNI PROGRAM GLASBENIH VIDEOSPOTOV NA FESTIVALU LIFFE

Podoba-Glasba x Liffe x Kino Šiška x FilmFlow x Pirate Piška

“Glasbeni videi so najbolj gledana filmska zvrst na svetu. Ta oblika kratkega filma se je z adventom YouTuba za vedno (da, za vedno) poslovila od svojega nekdanjega televizijskega okolja in se preselila na spletne kanale. Ti so precej bolj obširni, bolj dostopni in bolj demokratični od vsega, o čemer so si videospoti drznili sanjati v najbolj divjih sanjah. Še celo v dobrih starih zlatih časih MTV-ja si niso mogli predstavljati, da bodo nekoč planjave svetovnega medmrežja preplavljale podobe in glasba – njihove podobe in njihova glasba – ki bodo lahko v istem trenutku v ušesu newyorškega japija na podzemni, zamorjenega najstnika na švedskem podeželju, v zakajenem beograjskem stanovanju brez balkona … Kjerkoli! Kadarkoli! Za vse enako!”


novembra se je z Liffom v Ljubljano vrnil tudi tekmovalni program glasbenih videospotov, ki je luč sveta prvič ugledal lansko leto, letos pa nadaljuje svojo tradicijo. za nagrado najboljšega videospota se je potegovalo 12 videospotovskih mojstrovin, zmagovalca pa je določilo občinstvo. v Kinu Šiška sta izbor videospotov, ki jih je za to priložnost izbral Matic Majcen iz Podobe-Glasbe, s šaljivimi komentarji pospremili Ana Šturm in Bojana Bregar iz FilmFlowa.

zmagovalec letošnjega tekmovalnega programa Podobe-Glasbe na Liffu je tako postal videospot Don’t španske zasedbe Chulius & The Filarmónicos, ki ga je režiral Fermín Cimadevilla. slednji videospot je na ljubljanskem prestolu nasledil Iron Sky režiserja Paola Nutinija, ki je nagrado osvojil lani.


Don't / Chulius & The Filarmónicos from nomeno on Vimeo.


čast za oblikovanje nagrade je letos pripadala meni. za povezovalni lik sem si izbrala Apolona, grškega boga umetnosti, predvsem glasbe, nagrada pa je bila sestavljena iz treh delov: skulpture, plakete in majice, vsaka od teh pa zajema en segment, ki (meni) predstavlja videospot: muzika (radio), kamera in strele, ki bliskajo iz glave, ali na kratko ideje, ki skupaj tvorijo celoto -videospot.












































lesena skulptura /Apolon z idejami
plaketa /motiv kamere
majica /motiv radia (muzika)

f: Tjaša /Pirate Piška























naknadno pripisano in prilepljeno v torek, 26. januarja 2016



letošnji zmagovalec Fermín Cimadevilla je Maticu poslav fotko nagrade napisal: "the trophy is beautiful!
now live between a mexican skull, russian matrioyshka, french bulldog piggy and venezuelan blessed statue"

Ni komentarjev: